HylperHeritage op Facebook HylperHeritage op Twitter HylperHeritage op Pinterest
Hylper Heritage Servies

Het Hylper verhaal

Hylper Heritage heeft voor het servies van Douwe Egberts zich laten inspireren door de typische klederdracht van Hindeloopen (in Hindelooper taal: “Hylpen”). Door de kleurrijke elementen van de dracht te vertalen naar een nieuwe hedendaagse stijl, komt op dit Douwe Egberts servies de rijke traditie van het kleine stadje aan de oude Zuiderzee tot leven.
 
Sitsen en ruiten
Bij de Hindelooper klederdracht springen twee stoffen in het oog: de sits, een met bloemmotieven beschilderde katoenen stof en het Oost-Indisch bont, een stof met een geweven ruitpatroon. Deze prachtige stoffen werden in de 17e en 18e eeuw, net als koffie, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit India naar Amsterdam gebracht. Daar kochten de Hindeloopers ze groot in met de inkomsten uit hun lucratieve Oostzeehandel.
 
Verschillende kleuren
Iedere kleur van de Hindelooper stof vertelt zijn eigen verhaal. Zo wordt de rode sits met witte ondergrond gebruikt voor de bruidswentke, de huwelijkse klederdracht. De donker- en lichtblauwe kleuren draag je bij droeve gebeurtenissen terwijl de meerkleurige stof voor algemeen gebruik is. Al deze gebloemde stoffen worden in de klederdracht gecombineerd met geruite stoffen.
 
Koffie of cappuccino?
Het servies bestaat uit vier cappuccinomokken en vier koffiekoppen met de gebloemde sitsmotieven en twee verschillende schotels met geruite motieven, afgewerkt met een traditionele sierband. Als je ze combineert krijg je dus altijd een sitsen kop op een geruite schotel. Kortom: precies de combinatie zoals bij de klederdracht het geval is.
Copyright © 2012-2018   Hylper Heritage
Site by Studio Chris10